En galen avslutning efter 898 matcher

Badmintontävlingar kan dra ut på tiden. Och spelschemat är nog mer ofta försenat än tvärtom. Men, frågan är om inte 2024 års tävlingar i Falun tog priset. Och priser, det var det också många från Värmland som tog i tävlingen!

430 deltagare och 898 matcher spelades 27-28 januari i rekordstora tävlingen i Falun. Här bakom nätet Inez från Karlstad som spelade i U17-klassen.

Värmland goes Falun

Uppladdningen var optimal och deltagarantalet stort från Värmland. Där Arvika Badminton. Karlstad Badminton och några från Grums Badminton åkte tillsammans i buss med ett drygt 40-tal deltagare. Till det skall läggas ett knappt 15-tal deltagare från Kristinehamn och Karlskoga Badminton. Och en Hagforsspelare. Så representationen från Värmland var massiv - och förväntningarna höga.

En tävlingshelg innebär också att vara åskådare och heja på spelarna

Start kl. 08.00 på lördagen

Buss från Arvika kl. 14.00 och från Karlstad kl. 15.00 innebar en dryg resa i riktigt snöoväder. Man kunde tro att torkarna på bussen skulle gå varma men istället isade de igen. Ideligen. Chauffören fick stanna och isa av dem gång på gång. På fredagskvällen anlände så bussen till Lugnet i Falun och alla kunde få lite mat och sömn. Innan tävlingarna drog igång redan kl. 08.00 på lördagen.

Match på match på match…

Med så många deltagare går matcherna igång på löpande band i den 20 banor stora hallen. Och det är fullt upp för alla att hinna med och värma upp, spela, heja på kompisar, vända siffror i matcher, äta, vila, värma upp igen, spela ny match osv.

Generellt gick det också mycket bra för de flesta Värmlandsspelare i gruppspelen. Många tog sig vidare till slutspel och fick ut sitt spel på ett bra sätt! När det var så stort antal deltagare var det i år också klart tuffare att gå till slutspel. Detta eftersom endast en spelare från respektive pool kunde kvalificera sig. Normalt brukar två spelare gå vidare till slutspel.

Inledningen på finalspelet

När ungefär halva tävlingen var klar var det många spelare från Värmland som var klara för finalspel. Nu började det också köra ihop sig för arrangören eftersom flera spelare deltog i både singel, dubbel och mixed. Och pågående matcher började därför krocka med nya matcher pga att samma spelare redan var igång m matcher i andra kategorier. Där en del dessutom lyckades gå vidare till slutspelet i flera klasser. Några av dessa var Karlstadspelarna Alfred Hildén och Alvin Malmsköld som på söndag e m var i semifinal i både singel och dubbel i U17. Samtidigt var klubbkompisarna Axel Gustafsson och Julian Ahlmark klara för final i HD U17, en klass som Axel spelar i men där Julian hade fått gå upp från U15 då han är ett år yngre än de övriga.

Ungefär samtidigt kunde Ann-Charlotte Björklund och Rebecca Jiremyr, båda från Karlstad, säkra guldet i DDC, Stina Connedal och Filippa Nordkvist från Karlskoga knipa brons i DD U17, Matilda Nordkvist och Viggo Carpender från Karlskoga vann hem silvermedaljer i MD U13, Saga Wattle Arvika och Alfred Hilden Karlstad knep också silver i MD U17 medan Elisabet Sisask Arvika och Alvin Malmsköld Karlstad tog brons i samma klass och Daniel Jäger från Karlstad, som spelade med Timmy Nilsson Hagfors, tog brons i HDC medan Airon Horeerum Ankarsund Karlstad och Viggo Carpender Karlskoga tog guldmedaljerna i HD U13. Så det var många fina framgångar Värmlands badmintonspelare levererade!

Och, på många sätt Värmlands och tävlingens gigant, Victor Nederman från Grums Badminton, briljerade samtidigt lite i bakgrunden och slog ut högt seedade spelare på löpande band. Absolut inte utan motstånd men ändå mycket stabilt och tryggt genomförda matcher hela vägen fram till finalen. I tävlingens högsta klass HSA.

I finalen mötte Victor Bergsåkers Morris Rudberg som två matcher tidigare slagit ut 1:a seedade Ulf Svensson från Sollentuna i en tuff tre-sets-match. Och därefter vunnit mot Oscar Aronsson från Grums, som gjorde en mycket bra match men förlorat semifinalen efter 19-21 i avgörande set. En match som alltså tog Morris till finalen mot Victor.

Victor Nederman från Grums i dubbel med Fredrik Narvelid från Christinehamns badminton.

Och, till slut, efter mycket övertygande spel kunde alltså Victor Nederman från Grums vinna med 21-11, 21-17 över Morris efter riktigt bländande spel.

Victor har de senaste åren gjort lite av come-back och satsar nu åter på att tävla lite mer. Han tränar inte jättemycket badminton men han tränar mycket annat och är idag väldigt stark fysiskt samtidigt som hans fina känsla för spelet bidrar till ett effektivt rörelsemönster på banan. Victor var för 6-7 år sedan elitklassad plus att han också var det en kort sväng förra säsongen innan han åter hamnade i A-klassen. Utan tvekan kommer Victor återigen att nå eliten om han nu fortsätter att delta i lite fler tävlingar framöver.

Segrarna i HSA med Victor Nederman som 1:a

De dramatiska semifinalerna

Efter att många matchmöten gått till jämna tre-sets-matcher, hade tidsschemat för tävlingen spruckit redan vid lunchtid på söndagen. Och finalerna i HD U17 samt HS U17 försenades också av en viss Alfred Hilden från Karlstad Badminton. Anledningen: Alfred spelade så bra att han inte bara tog silver i MD utan var sedan i semifinal i både singel och dubbel.

Semifinalen i singel blev precis så jämn som man önskar. Alfred mötte Maximus Carpender från Karlskoga som började matchen på ett mycket bra sätt och kunde vinna första set med 21-15. Setet tog dock på krafterna samtidigt som Alfred spelade upp sig ytterligare och kunde ta hem andra set relativt enkelt med 21-6. Men den som trodde att Maximus skulle se sig slagen tog fel. Mycket fel. Istället spelade Maximus åter upp sig och pressade Alfred till det yttersta. Dessutom i så hög grad att Alfred mitt i matchen fick kramp och måste få massage.

Lätt haltande återupptog Alfred matchen men kunde åter ta några poäng på raken och såg samtidigt ut att ha fått förnyad energi av vilopausen. En mycket kämpainriktad Maximus kom dock igen och efter många spännande bollar stod det så 20-20 i avgörande set. Förlängning. Med en kraftansträngning kunde Alfred samla ihop sig och ta de nästkommande två poängen och vinna med 22-20. De båda Värmländska semifinalisterns omfamnade varandra i en hjärtlig kram.

Axel Gustavsson & Julian Ahlmark i final mot Alvin Malmsköld och Alfred Hildén i HD U17

Villervalla i finalspelet

Strax efter kl. 18.00 på söndagskvällen återstod så två matcher. Final i HS U17 och final i HD U17. Med dilemmat att Alfred Hildén från Karlstad kvalificerat sig för båda. Finalernas ordinarie matchschema var egentligen kl. 16.30 respektiva 17.00. Som tur var för Alfreds del skulle dubbelfinalen spelas först och sedan singelfinalen. Alfred skulle därmed få lite möjlighet till återhämtning då den fysiska belastningen i dubbel är lägre än i singel.

Men plötsligt ropar tävlingsledningen ut singelfinalen först?! Endast 5 minuter efter semifinalen Alfred flera gånger haft kramp i. Anledning: spelare från Bromma Badminton ville åka hem. Dessutom efter att Alfreds finalmotståndare haft möjlighet att vila i nästan två timmar efter sin semifinal. Men tävlingsledningen stod på sig och sa sig ha fattat beslutet att byta ordning på finalerna. Karlstad lämnade då in en muntlig protest och påpekade det osportsliga i det hela - varpå tävlingsledningen direkt ändrade sig och istället ropade ut finalen i dubbel först. I enlighet med vad som faktiskt också var tidssatt från början.

Stor och entusiastisk Värmlandspublik

Semifinalen går igång och det är en 100% Karlstadsfinal som spelas. Paren Alfred och Alvin mot Julian och Axel har möts många gånger och Alfred och Alvin är 1:a seedade inför tävlingen medan Julian och Axel är 3:e seedade. Ingen coachning ”får” heller göras i en match där klubbkompisar möts.

Och seedningen visar sig stämma den här dagen. Alfred och Alvin vinner finalen med klara 21-17, 21-6 efter ideliga avbrott då Alfred tvingats få massage, få i sig näring, massage igen, energidryck osv.

En dubbel är dock, som sagt, något av en återhämtning jämfört med singelspel och när singelfinalen sedan skall starta mellan Alfred och Kevin Stranne från Bromma Badminton, har Alfred återhämtat något av krafterna och kan i det närmaste gå för fullt i inledningen av matchen.

Alfred spelar mycket bra och vinner första set med 21-16. I andra set är det jämt och spelarna följer varandra till mitten av setet då endast 2 poäng skiljer till Alfreds fördel. Båda spelarna är måna om att inte göra misstag och även om det smashas en del är det ett ganska säkert grundspel från båda håll, något som gör att varje boll blir lång innan någon lyckas avgöra. Framåt 20.00 på kvällen hoppas hela Värmlandspubliken att det börjar bli dags att fira Alfred men ställningen blir 20-20 och det blir förlängning. Spelet fortsätter med långa bolldueller och Alfred får chansen att avgöra. Men här blir dock de tidigare krampkänningarna för mycket för Alfred, samtidigt som Kevin spelar klokt och bra. Och det gör att Kevin till slut tar andra set i förlängning med 25-23.

Inte många tror nu att Alfred skall orka ett tredje set. Ingen mer än kanske Alfred själv. Han har gjort det förut - och han vill göra det igen. Verkligen kämpa sig till en seger efter en helg med otaligt antal matcher.

Erfarenheter från A-klassen

Alfred har tidigare under säsongen spelat B-klass (när han inte deltagit i ungdomsklassen U17). Efter flera bra tävlingar i B-klassen gick Alfred dock upp i A-klass senare under hösten 2023. Där har det varit tufft, många gånger mycket tufft. Men det har gett bra erfarenheter och vana vid både snabbare spel såväl som mycket hårt motstånd. Och det har Alfred nytta av nu i finalen. Han har under de senaste månaderna mött många spelare som aldrig ger upp och som har tålamod att spela sig till bättre lägen innan de försöker avgöra.

Alfred Hilden tog Guld, Guld, Silver

Alfred tar sig åter samma för ett tredje och avgörande set. Samtidigt har Kevin fått slita hårt för att ta andra set. Och det gör nu att det faktiskt är Alfred som tar kommandot i avgörande setet. Och ju närmare slutet spelarna kommer, desto mer är det Alfred som tar över och styr spelet. Och han vägrar att ge upp en endaste boll. Inte ens när Kevin spelar sig till ganska uppenbart avgörande smashlägen, ryggar Alfred tillbaka. Istället ger han allt för att få bollen tillbaka över nät…vilket gör att Kevin bir mer och mer frustrerad. Till slut kan Alfred slå in matchbollen och vinna tredje set med 21-12. Med ett skrik av glädje blir han liggande på golvet - och har sedan uppenbara problem att gå trappstegen upp för att hämta sina priser för helgen…

Men glad och stolt är han - med all rätt! När klockan slår 21.00 står bussen sedan länge och väntar utanför hallen för en resa till Karlstad på 4-5 timmar där ett gäng sedan skall vidare till Arvika.

En fantastiskt kul och härlig badmintonhelg med alla trevliga vänner från Karlstad, Arvika, Grums, Kristinehamn och Karlskoga samt Hagfors!

(Foton av Kristina & Stefan Ahlmark)

Flerfaldige vinnaren Alfred Hilden till vänster följd av Alvin Malmsköld, Axel Gustafsson och Julian Ahlmark

Alfred, Alvin, Axel och Julian. Alla från Karlstad Badmintonklubb.

Previous
Previous

Snart dags för Badmintontrofén 2024

Next
Next

Värmlandsresa till rekordtävling i Falun 27-28 januari - 421 deltagare