Framgångar i färdigspelade Div I såväl som Div III

Så var säsongen 2023/24 års badmintonserier färdigspelade och det återstår endast kvalspel för de lag som antingen vunnit eller kommit sist i en serie. Karlstad Div I-lag slutar på en mycket fin 2:a plats och Karlstad Div III-lag slutar på 5:e plats.

Erik spelade i Div I-laget medan Henrik har varit domare under säsongen

Efter att ha gått från Div IV till Div III vidare till Div II och i år spelat i mycket tuffa Div I har Karlstads förstalag i badminton gjort en fantastisk resa. Avancemanget har dessutom skett under bara 4 år.

När säsongen nu summeras konstateras att laget dessutom klarar av att sluta på 2:a plats i Div I, endast 2 poäng efter vinnande Örebro (som därmed går vidare till kval för ev. avancemang till elitseriens Victor Badmintonligan).

Karlstad avslutade serien på hemmaplan i Karlstad Racketcenter där man tyvärr hade Alex sjuk. Men man kunde ändå vinna över Göteborg med 5-3 och sedan över Västerås med hela 7-1 efter mycket bra spel från samtliga i laget. Coach för laget var som vanligt Pontus Rydström plus att Anton Jernstedt hoppade in som assisterande när nu matchserien gick på hemmaplan.

Karlstad vs Göteborg

Mot Göteborg inledde Ananda Galvani och Oliver Hagström med att besegra mycket duktiga paret Alexander Pilon och Simon Normark med 21-18, 22-20. I herredubbel II blev det sedan förlust medan tjejerna ‘tyvärr’ vann damdubbeln efter walk over (jo, det är betydligt roligare att spela och vinna!). Vidare in i singlarna tog först Karlstads Oona Emilia Tapola Göteborgs Moa Gustafsson med 21-13, 20-22 och 21-12 efter en match där Moa närmast överträffade sig själv i andra set.

Galvani hoppar till

Som väntat hade sedan Ananda Galvani från Karlstad inga problem att avfärda Alexander Pilon i Herrsingel 1 utan kunde vinna med 21-13, 21-7. Återstående matcher var på förhand klart mer jämna varför Herrsingel 2 där Karlstad ställde upp med Karl Nord, var en av nyckelmatcherna. Och här gick Karl verkligen in och gjorde en fin insats genom att besegra elit-klassade Fredrik Longnell med 21-13, 22-20.

Även Erik Reuterhäll gjorde en stark insats i Herrsingel 3 men fick ge sig i tredje avgörande set efter 15-21, 21-17, 18-21. Den avslutande mixeddubbeln blev betydelselös och Göteborg kunde vinna den men Karlstad vann alltså matchen totalt sett med 5-3 i matcher.

Mot Västerås sedan gjordes processen kort och Karlstad vann med 7-1 och säkrade därmed 2:a platsen som nykomlingar i Div I. En mycket bra säsong med många lärdomar inför kommande seriespel 2024/25.

Karlstads lag i Div 1 med Oliver, Pontus, Emelie, Erik på bakre raden. Karl, Alex, Oona och Galvani på främre raden.


Karlstads lag i Div III som helgen i Uddevalla representerades av Fanny (coach och lagledare), Stefan, Alvin, Axel, Isac och Ann-Charlotte. Saknades denna helg gjorde Julian, Alfred och Rebecca samt Daniel.

5:e plats för Karlstad 2 i Div III

Sista seriesammandragningen för Div III ägde rum i Uddevalla och Karlstads lag var laddade för att kunna behålla och gå i mål på en fin 3:e plats. Men dessvärre fick laget, återigen, otur med sjukfrånvaro som gjorde att matcherna mot såväl Uddevalla som Askim blev för tuffa.

Med både Alfred och Julian sjuka, Daniel som inte kom loss från jobb och Rebecca bortrest var det ett dessarmerat lag som åkte iväg till Uddevalla tidigt på lördag morgon. I laget var dessutom Isac halvskadad och kunde därför inte spela singel plus att Alvin också kände av sviterna från behandlingar av benhinnorna. Och med endast 2 tjejer och 4 killar fanns inget utrymme för fler skador utan att i så fall tvingas lämna wo.

Sjukfrånvaro ställde till det

Normalt spelar Isac 1:a singel, Alfred 2:a singel och Julian eller Alvin 3:e singeln. Nu fick därför Alvin istället spela 1:a singel, Stefan gå in på 2:a singeln och Axel spela 3:e. Även Karlstads herrdubbelpar 1 splittrades pga sjukdom i och med att Alvin normalt spelar den med Alfred. Istället fick Isac och Stefan spela herrdubbel 1 och Alvin och Axel herrdubbel 2. Damsingel spelade Fanny och dubbel spelades av Fanny och Ann-Charlotte medan Ann-Charlotte sedan spelade mixed med Isac.

Ann-Charlotte och Fanny i damdubbel mot Askim

Nästan alla fick tuffare motstånd

Och i och med att alla s a s åkte upp på högre motståndsnivåer än vad som är fallet när man har ordinarie manskap kan det bli stora siffror i lagmatcher, även om flera spelmatcher var oväntat jämna.

Nu fick t.ex. Alvin som nyss blivit A-klassad möta Elitspelare resp väl etablerad A-spelare. Stefan som blev B-klassad innan jul fick möte en elitspelare respektive en A-spelare medan Axel var den ende som mötte motståndare som även normalt spelar i samma klass som Axel. Och Axel gjorde det bra.

Samma sak i herrdubbel 1 där Isac (A-klassad) och Stefan (B-klassad) nu mötte elit samt A-klassad i matchen mot Uddevalla och sedan A-klassade spelare mot Askim. Och även tjejerna hade tufft motstånd både mot Uddevalla såväl som mot Askim. Ett Uddevalla som dessutom vann hela Div III-serien genom att gå obesegrade (en oavgjord) genom hela serien.

Två förluster och en 5:e plats

Karlstad fick vända hem efter att ha fått 1-7 mot Uddevalla och 2-6 mot Askim och slutar alltså på 5:e plats (på 10 poäng dvs. samma poäng som Trollhättan) med endast 1 (ett) poäng upp till 3:e plats i serien. Även för Karlstads lag 2 var det ju premiär i Div III och med lite fler seriesammandragningar där laget kan ställa upp med ordinarie spelare, bör man kunna hamna i topp nästa år.

Laget kämpade på bra men sjukdom gjorde att det inte räckte till någon seger helgen i Uddevalla

Previous
Previous

Att vara ledare för barn och ungdomar i badminton

Next
Next

Träningsavgifter vt 2024