Att vara ledare för barn och ungdomar i badminton

Även om Karlstad Badminton har en deltidsanställd ledare, är klubben mycket beroende av att även spelare ställer upp som ledare för olika grupper. Här möter du två av våra duktiga ledare.

Alfred och Julian är två engagerade klubbmedlemmar i Karlstad Badmintonklubb

Stort engagemang för badminton

Två ledare, och badmintonspelare, som tillbringar mycket tid i Karlstad Racketcenter är Alfred Hildén (15 år) och Julian Ahlmark (14 år). Förutom att de själva tränar måndager, tisdagar och torsdagar (och ofta har tävlingar på heögerna) är de även ledare för olika grupper flera gånger i veckan.

— Jag är ledare för 4 pass i veckan, berättar Alfred medan Julian konstaterar att han är ledare för 5 pass per vecka. Så när man lägger ihop ledarpassen med deras egna träningar, blir det många timmar i hallen varje vecka för killarna. Som är mycket engagerade.

Barn och ungdomsgrupper

Både Alfred och Julian är ledare för grupper av barn upp till ungdomar. Vissa av de som spelar är nybörjare medan andra har spelat i flera år. Så det gäller att kunna anpassa ledarskapet till nivån på olika spelare både vad gäller ålder såväl som badmintonkunskap.

Vi frågar killarna vad som är viktigast att träna på när man är nybörjare och vill komma igång med sitt badmintonspelande?

— Det är bra att komplettera med att även komma och spela lite t.ex. med familjen. Så att man blir van och kommer igång på det sättet, menar Alfred. Sedan behöver man lära sig att hålla racket på rätt sätt och träna på att kunna slå både korta och långa bollar, fortsätter Alfred. Det är också viktigt att börja träna serve och serveretur, fyller Julian i. Så att man kommer igång och får till bollandet, påpekar Julian vidare.

Det roligast med att vara ledare i badminton

— Jag tycker det är att se när barnen har kul och när man märker att det går framåt för de som spelar, konstaterar Julian. Och så är det roligt att lära ut en sport som inte så många förstår, innan de har provat, hur kul den faktiskt är, säger Alfred.

— Det är viktigt att det inte blir för seriöst utan barnen måste tycka att det är kul, säger Julian och fortsätter: samtidigt behöver det vara lite ordning för jag tycker det är viktigt att alla har lärt sig något nytt efter varje träning. Alfred menar också att det är viktigt att ha kul på badmintonträningen och att man måste låta barnen få möjlighet att spela på sitt sätt samtidigt som de lär sig mer och mer.

Utvecklande att vara ledare

Julian berättar att han tycker att det är utvecklande även för honom själv när han är ledare för badmintongrupper.

— Jag har lärt mig mer och mer att prata inför en grupp och det är också bra att få träna på att ‘sätta ner foten’ och vara lite bestämd när det behövs. Alfred tänker efter och konstaterar samtidigt att man som ledare behöver tänka på att alla inte är på samma nivå och att en del lär sig snabbare medan andra behöver lite mer tid på sig.

Vi frågar också killarna om de kan tänka sig att ställa upp som ledare även nästa säsong?

— Jadå, ingen tvekan, säger Alfred direkt. Samma sak för mig, konstaterar Julian och lägger till med ett leende: om jag blir erbjuden förstås.

Och det tror vi nog att både Alfred och Julian kommer att bli. Båda är mycket uppskattade och gör fina insatser för klubbens verksamhet.

Hur gör man då om man är intresserad av att vara med och hjälpa till i klubben? Som ledare eller med annat. Bäst är att prata med Pontus Rydström eller med ordförande i klubben, Mathias Sandqvist.

Stort tack killar för att vi fick snacka lite med er och för att ni ställde upp på foton!

Previous
Previous

Vad innebär det egentligen att tävla i badminton?

Next
Next

Framgångar i färdigspelade Div I såväl som Div III