På många sätt - Mr Badminton här i Karlstad

Han har varit aktiv i Karlstad Badmintonklubb längre än någon annan. Han har varit tävlande spelare, deltagit i styrelsearbete, varit ledare, tränare, arbetat administrativt och alltid haft en trevlig och varm attityd till alla i sin närhet. Han heter Mikael Andersson - och är på många sätt Mr Badminton här i Karlstad.

Micke Andersson - en välbekant och trevlig badmintonkompis i Karlstad Badmintonklubb

Redan i början på 80-talet

Mikael Andersson, eller Micke som alla kallar honom, har levt med den fantastiska sporten badminton i ca. 40 år. Och alltid varit mer eller mindre engagerad i klubbens arbete på i en mängd olika roller. Under sina första 20-tal år i Karlstad Badminton tränade och tävlade Micke mycket samtidigt som han hjälpte till i klubbarbetet på olika sätt. De senaste 20 åren har det istället blivit allt mer omvänt: Micke har lagt massor av tid på att hjälpa andra få bra förutsättningar för sitt badmintonspel och istället trappat ner på sitt egna spelande och tävlande.

Mycket omtyckt ledare och tränare

Från det att Karlstad Racketcenter öppnade 2006 (innan dess höll Micke och Karlstad Badmintonklubb till på det som hette Universalen som låg bredvid Universitetet) har Micke lagt många 1.000-tals timmar i hallen. Där han parallellt med sitt intresse och engagemang i klubben även varit, och är, anställd för att vara med och driva själva Karlstad Racketcenter.

Fram till för bara ett par år sedan har Micke också varit tränare och ledare för olika grupper och däribland klubbens seniorgrupp. Alltså den grupp där de bästa och mest aktiva spelarna tränar. Genom sin egna erfarenhet såväl som via ett antal olika utbildningar i Badmintonförbundets regi, har Micke lärt ut dagens badmintonteknik till ett stort antal spelare. Som i sin tur vunnit många tävlingar och cuper i klubbens namn.

Micke är en väldigt omtyckt ledare, tränare och badmintonkompis i klubben. Och han är väldigt duktig på att skapa en skön stämning i sin kontakt med de som tränar och spelar!

Singel, dubbel eller mixed?

När vi frågar Micke om vad han genom åren gillat allra mest, singel, dubbel eller mixed svarar han:

Egentligen är det mixed, säger Micke. Samtidigt är mixed lite som himmel och h-vete. När det går bra är det jättekul men om det inte går så bra är det nästan omöjligt, konstaterar han. Så, jag säger nog därför att det är dubbel jag gillar bäst. Och när jag spelar idag så spelar jag helst dubbel, säger Micke.

Micke håller också fortfarande klart bra klass i dubbel när han väl är med och spelar. Tyvärr är det dock sällan man ser honom ute på badmintonbanan idag. När det är tävling i Karlstad (serien och Carlstad Open) är Micke istället en som brukar dra ett stort lass för att allt skall fungera i sekretariaten.

Tränaruppdrag, eller?

Även om Micke så sent som förra säsongen var tränare för individuella spelare så var det bara vid enstaka tillfällen per vecka och hittills i år så har fokus i princip varit helt utanför badmintonbanorna.

En av anledningarna har varit att Micke varit nästan ensam från klubbens sida inne i Karlstad Racketcenter under ett antal år. Styrelsen med de olika ordföranden som satt fram till början av 2020-talet agerade anonymt och ville sällan synas som representanter i hallen. Det fanns heller inga uttalade målsättningar eller satsningar för de som ville bli riktigt bra i sporten. Det fjorde att nästan alla talanger tröttnade och gick till andra aktiviteter istället. Och när klubben inte fick fram yngre spelare som ville satsa, fick man snart brist på ledare. Detta eftersom det är de som kommer underifrån som är de som normalt blir ledare när de kommer upp i 14-15-årsåldern och därutöver. Och att få ta allt mer (ensamt) ansvar inne på banorna blev efter ett antal år för mycket även för en sann entusiast som Micke.

Idag kommenterar Micke tränarfrågan så här:

Jag har fått frågan från Pontus (klubbens headcoach) om att åter engagera mig som tränare och jag har svarat…’kanske’, säger Micke. Idag är jag allra, allra helst tränare för individuella spelare hellre än för större grupper. Jag upplever att både jag och den jag i så fall tränar, får ut så mycket mer av att jag kan individanpassa upplägget för en spelare i taget, konstaterar Micke. Samtidigt så tycker jag generellt att det är mycket som är roligt med att vara tränare i badminton. Men får jag välja, skulle jag om det vore aktuellt, helst ha spelare en och en, berättar Micke.

Så. Vi får väl se om föreningen kan locka tillbaka Micke till ett tränarengagemang igen. Det vore väldigt roligt!

Headcoach Rydström

Även om det idag är flera duktiga ungdomar som ställer upp och är ledare i olika badmintongrupper så drar naturligt klubbens deltidsanställde Headcoach ett stort lass för att allt med träningar, grupper och spelare skall fungera så bra som möjligt. Och han gör det med den äran! På samma sätt som det under senaste två åren engagerat sig allt fler vuxna i föreningen, skulle det öka klubbens satsningar att även få in fler vuxna ledare i träningsgrupperna som kan stötta allt arbete som Pontus (Rydström) lägger ner. Micke skulle definitivt kunna vara en av dessa.

Framgång föder framgång

Generellt är det ju så att framgång ofta föder framgång. Och engagemang föder engagemang. När nu hela klubben lever upp så tydligt igen, mycket tack vare den styrelse som kom in för ett par år sedan, och det är så pass många som engagerar sig och arbetar för att alla ungdomar och äldre spelare skall få leva ut sina badmintondrömmar och samtidigt ha en bra och kul gemenskap tillsammans, ökar det i sin tur möjligheterna att ännu fler engagerar sig.

Kanske, kanske, kanske kan vi framöver även få tillbaka Micke i någon form av tränarroll. Men, det är viktigt att komma ihåg att Micke genom åren gjort väldigt mycket för Karlstad Badminton och att han även idag bidrar med mycket positivt. Oavsett om vi får in honom på tränar-spåret igen eller inte.

Previous
Previous

Badmintontrofén gav 5 guld och totalt 14 medaljer

Next
Next

Tuff helg för Karlstad 2 när sjukstugan fylldes