Badmintontrofén gav 5 guld och totalt 14 medaljer

Efter en helg i Kristinehamn med många jämna och bra matcher i näst intill samtliga klasser, bärgade Karlstad Badminton totalt 14 medaljer. Och guld blev det i 5 klasser med Airon respektive Christer som dubbla guldmedaljörer.

Airon och Christer dubbla vinnare

Airon dubbel vinnare (arkivbild)

Bland de som lyckades allra bäst från Karlstad var bl.a. den stora talangen Airon Horrerum Ankarsund som segrade i singel U13 efter att närmast ha utklassat sin motståndare i finalen med 21-7, 21-9. Airon segrade sedan även i HD U13 med sin duktiga kompis från Karlskoga, Viggo Carpender. Finalen slutade 21-11, 21-14 där de slog Gustav Borell och Viktor Larsson från Kinnekulle/Grums.

Parallellt med att Airon gick obesegrad igenom tävlingen, gjorde Karlstad Badmintons ‘old boy’ Christer Forslund detsamma och tog även han två guldmedaljer.

Christer dubbel vinnare

Dels i singel HSC där han i finalen lyckades vinna första set mot Karlskogas upp-coming-man Leon Temur med 21-10. Leon visade dock prov på vinnarskalle och kom tillbaka i andra set som han vann med 21-15 och matchen gick till ett tredje avgörande set. Här följdes båda spelarna åt i början av setet men Christer rutin mot Leons kämpaglöd skulle visa sig bli avgörande och setet slutade 21-14 till Christer som segrade.

I herrdubbel HDC provade Karlstad Badminton ett tidigare helt oprövat par då Christer spelade med Daniel Jäger. Och det visade sig bli en bra kombination där Christer med sin 50-åriga badmintonerfarenhet ihop med Daniels energi och kraft, visade sig ostoppbar denna helg. I finalen mötte man hemmaspelarna Emil Bjerkander och Erik Blomqvist vilka hade en mycket tuff semifinal där de segrade med 22-20 i avgörande set.

I finalen var det däremot Christer och Daniel som dominerade och kunde ta hem segern i två raka sett 21-13, 21-17 och därefter hämta hem förstapriserna.

Daniel och Christer i herrdubbel B

Dubbelt Karlstad Badminton

Även i herrdubbel HDC dominerade Karlstad Badminton. Dels via Alfred Rydberg och Stefan Ahlmark som slog ut både Christinehamnsspelare såväl som Karlskogaspelare på sin väg fram till finalen. Parallellt gick även Karlstads Badmintonpar Mikael Nordenberg och Anton Wikman till final genom att besegra spelare från Christinehamn/Grums samt Vårvinden/Åminton.

När finalen sedan ropades upp var det alltså 4 Karlstadspelare som skulle göra upp om guld och silver. Alfred och Stefan började bäst och tog ledningen i första set efter en del misstag av Mikael och Anton. De senare spelade dock upp sig och kunde vända setet till sin fördel och vinna med 21-19.

I andra set var det mer jämnt från början och båda paren tog sina poäng i samma takt. Efter break vid först till 11:a var det däremot ingen större tvekan om att Mikael och Anton skulle ta setet och matchen. De spelade jämnt och satte bra press på Alfred och Stefan som tvingades till fler och fler, allt för enkla misstag i sin iver att försöka komma ikapp. Matchen slutade 21-19, 21-15 med guld till Mikael och Anton.

Fler mycket bra insatser fr Karlstad

Ytterligare en spelare som gjorde mycket bra ifrån sig i Badmintontrofén var Alvin Malmsköld i HSB. Alvin fick visserligen stryk i poolspelet av pånyttfödde Oscar Lindström från Christinehamn Badminton, men tog sig ändå vidare till slutspel genom att vinna andra matcher. Och väl i slutspelet spelade Alvin mycket fokuserat och kunde slå ut spelare efter spelare. I semifinalen slog Alvin sedan ut Emil Bjerkander från Christinehamn (Emil som för övrigt gjorde en mycket bra turnering genom att imponera i flera matcher) i en mycket tuff tre-sets-match. Trots förlust i första set med 17-21 och underläge i andra set, kunde Alvin ta sig samman och vinna andra och tredje set med 21-14, 21-15 vilket tog honom till final.

Alvin spelade bra i tävlingen och tog silver

I finalen var det återigen Oscar Lindström som stod för motståndet. Oscar var aktiv inom badminton för 6-7 år sedan men la av och började med crossfit som han tränat mycket senaste åren. Han har även blivit pappa till en liten kille och har nu återvänt till badmintonhallen där han i nuläget tränar badminton ett pass i veckan. Utan allt för stor press på sig själv, kunde man följa Oscar och hans matcher och verkligen se hur avslappnat han spelade, utan att behöva sätta någon press på sig själv.

Och som alla vet, tålamod, där man låter sin motståndare göra misstagen, kan man komma långt med i badminton i både C-klass såväl som B-klassen. Och det var vad Oscar gjorde den här helgen i HSB.

Oscar Lindström har gjort comeback på badmintonbanorna

Finalen startade bra för Oscar och sämre för Alvin. Oscar tog kommandot direkt och var mycket fokuserad från första boll. Alvin å sin sida tvingades chansspela lite grann vilket gjorde att lite för många bollar hamnade utanför linjerna. Första sett gick därför till Oscar och även om siffrorna 21-6 var stora så skall skillnaden mellan dessa två spelare inte behöva vara riktigt så stor.

I andra set blev det också jämnare när Alvin verkligen kämpade för att komma in i matchen och utmana Oscar. Nästan varje boll blev som en matchboll och även om Oscar i hög grad kunde behålla sitt tålamod och undvika misstag, hängde Alvin med på ett bra sätt. Båda spelarna hade också sina semifinaler, där båda gick till 3 set, i benen men crossfit ger också styrka och uthållighet så Oscar kunde till slut vinna finalen i två raka set där det andra slutade 21-18. Guld till Oscar från Christinehamns Badminton och silver till Alvin Malmsköld från Karlstad Badminton (som nu bara har knappt 100 poäng kvar för att bli A-klassad).

Högsta klassen, A-klassen

Karl Nord (arkivbild)

I herrarnas högsta klass, A-klassen, var det också många mycket tuffa matcher. Karlstadspelaren Karl Nord som var 2:a seedad inför tävlingen, vann sin första match relativt enkelt mot Arvikas Emil Myrén. I nästa match ställdes Karl mot Christinehamns duktiga spelare Casper Larsson (som i höstas vann DM i Värmland).

Fredrik Narverlid och Casper Larsson, båda Christinehamns Badmintonklubb

Karl började mycket bra i matchen mot Casper och kunde ta hem första sett med 21-12 efter riktigt bra spel. I andra set var det sedan jämnare men här kunde Casper till slut dra ifrån och vinna med 21-15. När alla sedan såg fram mot ett tufft 3:e set blev det dock lite av en besvikelse eftersom Casper nu kunde ta hem tredje set ganska enkelt med 21-8. Det visade sig att Karl fått känning av en knäskada han haft lite problem med sista tiden. Och det hämmade honom så pass mycket i matchen att han sedan tvingades lämna walk over i slutspelet mot Nitti Thumduang från Karlskoga.

Istället var det Oscar Aronsson från Christinehamn Badminton (tidigare Grums Badmintonklubb) som successivt spelade upp sig i tävlingen och imponerade mer och mer för varje match.

I kvartsfinalen gjorde han matchen relativt kort mot Karlstad Badmintons mycket duktiga spelare Isac Johansson (som under säsongen också gått upp i A-klassen) där Oscar vann med 21-14, 21-6. I semifinalen imponerade Oscar återigen och kunde nu tvinga tillbaka Casper Larsson, dessutom i två raka set med 21-15, 22-20. Det gav en också biljetten till finalen i A-klass.

Väl i finalen stod Oscars klubbkompis Hampus Lilja på andra sidan nätet. Hampus hade då också imponerat på sin väg mot finalen och vunnit samtliga sina matcher utan set-förlust. Och när finalen startade var det Hampus som verkligen tog kommandot. Med sin snabbhet och förmåga att hela tiden arbeta sig in bakom bollen, kompletterat med ett bra nätspel och en hårt placerad smash, gav han inte Oscar någon chans i första set utan vann det med klara 21-12. Oscar å sin sida var små-irriterad över en del av egna enkla misstag och därför fullt fokuserad på att göra bättre ifrån sig i andra set.

Men Hampus lyckades få med sig sitt fina spel in även i andra set och nästan för varje poäng Oscar vann, knep Hampus två poäng. Det gjorde att Hampus efter ett tag hade skaffat sig en ganska betryggande ledning och endast hade 3 poäng kvar för att avgöra matchen.

Hampus Lilja

Hampus är en spelare som aldrig ger upp. Och han har både styrka och kondition att orka långa tuffa matcher även om han hamnar i underläge. Samtidigt är han så stark och snabb att han väldigt sällan släpper en klar ledning. Oscar å sin sida kan ibland se lite loj ut, bli lite irriterad på sig själv och gå och småprata missnöjt på banan. Men Oscar är också en spelare som aldrig ger upp. Han har också varit med så länge att han vet att allt kan hända i en badmintonmatch - oavsett hur illa det ser ut. Istället för att låta frustrationen gå ut över spelet börjar Oscar fokusera på en poäng i taget. Boll för boll. Och han börjar sakta men säkert knapra in på Hampus ledning. En ledning som för många andra spelare hade känts hopplös att kämpa mot när motståndaren heter Hampus Lilja. Dessutom via ett spel där de flesta bollar blir riktig långa och välspelade.

Till slut når Oscar samma poäng som Hampus och det står 20-20. Förlängning. Vid det här laget har istället Hampus blivit frustrerad fler gånger och det gör att Oscar nu kan ta nästkommande två bollar och vinna setet med 22-20. Peppad av setvinsten samtidigt som Hampus börjat se trött ut, känns matchen mycket oviss inför avgörande set.

I tredje set följs spelarna åt. Duellerna är många och ofta långa då ingen av dem vill låta den andre få poäng på egna misstag. Vid sidbytet är det precis så jämnt som det kan bli. Varken Hampus eller Oscar lyckas rycka från den andre mer än med några enstaka poäng. Sedan är den andre ikapp igen. Eftersom det är två klubbkompisar som möts, är det också ganska tyst runt banan. Lagkamraterna vill förstås inte heja på någon särskild av spelarna och övrig publik applåderar lite kontrollerat när bra bollar spelas - oavsett vem som vinner duellerna.

Möjligen är det Hampus något enklare väg till finalen som till slut fäller avgörandet. Å andra sidan krävs det mycket för att orka ladda om för tredje set när man vunnit första set och sedan haft så stor ledning i andra, men ändå förlorat det setet. Hur som helst lyckas Hampus ta hem guldet genom tighta 21-19 i avgörande set. Och båda spelarna har verkligen givit allt för att försöka vinna över den andre. Något som sedan blir del i avgörandet när de två strax efter skall spela dubbelfinalen i HDA mot klubbkompisarna Casper och Fredrik (Narvelid).

Här orkar till slut Hampus och Oscar inte hålla emot utan förlorar med 14-21, 21-18, 12-21. Och blir liggande på banan.

Oscar och Hampus utslagna - i dubbel(!) bemärkelse

Fler medaljer till Karlstad Badminton

En spelare som också spelade mycket bra i helgen var Karlstad Badmintons Alfred Ryberg. Match efter match besegrade han motståndare och det var först i semifinal mot slutsegraren Christer Forsgren som det blev stopp. Det var jämnt och Christer vann med 21-18, 21-17. Och, som sagt, Alfred spelade också mycket bra i herrdubbel HDC tillsammans med Stefan Ahlmark där paret tog silvermedaljerna.

I mixeddubbel MDB gick Karlstads Rebecca Jiremyr till semifinal tillsammans med Klas Andersson från Christinehamn och tog därmed brons. Detsamma gjorde Karlstads Alfred Hildén i par med Arvikas Saga Wattle.

Silver blev det även för Karlstadparet Anton Wikman och Ann-Charlotte Björklund i mixeddubbel MDC och Julian Ahlmark kunde tillsammans med Lilja Sjövall, båda från Karlstad, hämta ut silver i mixeddubbel U15.

Ytterligare några tjejer från Karlstad Badminton som var med i DS U17 var Inez Olsson och Emma Wilhelmsson. De har inte varit med och tävlat så länge men man märker att de verkligen börjar närma sig flera av motståndarna de möter på tävlingarna, vilket är jättekul att se. Inez slutade på 3:e plats den här helgen och Emma på 4:e plats.

Julian och Lilja i mixed

Ytterligare en duktig Karlstadspelare som gått framåt mycket senaste månaderna är Rebecca Jiremyr. Den här tävlingen var dock motståndet allt för tufft och Rebecca slutade utanför pallplats i tävlingen.

Värt att nämna är också att Julian Ahlmark från Karlstad lyckades ta sig ur poolen och till slutspel i herrarnas B-klass för första gången. Detta efter seger mot Daniel Larsson från Karlskoga med klara 21-8, 21-8 (en motståndare Julian tvingades till 3-set mot i höstas) samt en riktig kämpainsats mot Christinehamns Fredrik Nilsson Lilja där siffrorna skrevs till 29-27, 21-11.

Alfred Hilden och Alvin Malmsköld

Efter ett maximalt tufft och jämnt första set, lyckades Julian spela upp sig ytterligare i andra set och dominera det ganska tydligt mot en svårspelad motståndare som Fredrik. I slutspelet blev sedan klubbkompisen Alvin Malmsköld (som slutade 2:a) för tufft motstånd och Alvin vann ganska enkelt.

Vi måste också nämna Alfred Hildén från Karlstad som för några månader gick upp i A-klass. Det är ganska stor skillnad mellan B-klass och A-klass och även om de tre matcher Alfred spelade inte resulterade i en slutspelsplats, har Alfred en förmåga att göra sitt bästa i matcherna och får därmed mer och mer viktig erfarenhet av det högre tempot i herrarnas A-klass. Något som säkert kommer att börja visa sig framöver.

Trevliga Christinehamns badmintonklubbs tävling

Full kontroll i sekretariatet

Tävlingarna som arrangeras av Christinehamns Badminton brukar alltid fungera mycket bra både när det gäller själva tävlingen såväl som när det gäller cafeteriaverksamheten. Och 2024 års Badmintontrofé blev inget undantag. Trevlig stämning, bra arrangemang och många spännande badmintonmatcher gör att vi längtar tillbaka till nästa år. Tack alla inblandade!!

Previous
Previous

Träningsavgifter vt 2024

Next
Next

På många sätt - Mr Badminton här i Karlstad