Vad innebär det egentligen att tävla i badminton?

Att vara med och tävla i badminton är kul. Och lite läskigt första gångerna. Men gemenskapen bland de som tävlar är fin och man behöver sällan känna sig ensam. Men det är en del att tänka på och förstå när man ger sig ut och tävlar.

Inez och Emma - två tjejer som börjat tävla i badminton säsongen 2023/24

Anmälan för tävling

För att vara med och tävla behöver man anmäla sig till tävling. När man är medlem i Karlstad Badminton gör man det antingen genom att prata med sin ledare eller genom att skriva upp sig på aktuell anmälningslista på klubbens anslagstavla i Karlstad Racketcenter. Där hittar du även tävlingskalendern som visar vilka tävlingar som finns.

Man kan anmäla sig i singel, dubbel och/eller mixed. Om man inte har någon att spela dubbel eller mixed med, kan klubbens ledare hjälpa till att hitta någon spelare som är lämplig att spela med. Eller så får man anmäla sig ‘öppet’ och hoppas på att någon från en annan klubb gör detsamma, så kan man paras ihop med den.

Förberedelser på hemmaplan

Vi pratade lite med Karlstad Badmintonklubbs trevliga och duktiga spelare Inez och Emma när de var med på tävling i Karlskoga. Vi frågade dem vad man behöver tänka på inför en tävling?

— Man behöver tänka på att sova bra innan tävling, svarar Inez. Och att äta en bra frukost, lägger Emma till. Det är också en del man behöver packa för att ha med sig när man skall tävla, så det är bra att packa så mycket som möjligt kvällen innan man åker iväg, konstaterar tjejerna nästan i “kör”.

— Förutom alla träningskläder så måste man komma ihåg att få med badmintonskorna, handduk och flera ombyten, berättar Inez och fortsätter med att hon även brukar ha med plåster och bandage plus smärtlindrande kräm. Det är bra om man skulle få ont i knät eller vaderna, säger Inez. Nej, sådana saker brukar inte jag ha med, inflikar Emma. Det är också viktigt att ha med mat och mellanmål, berättar Emma. Sallad, pasta eller något till lunch men även mackor, drickyoghurt, frukt och sån’t, fyller Inez i. För det kan bli svårt att få tid att åka iväg och köpa mat under en tävlingsdag.

Läs gärna även klubbens tips på viktigt att ha med på tävling.

Innan match

Ofta startar en tävling på en lördag med matcher från kl. 09.00 på morgonen. Så ligger tävlingsstaden en bit bort måste man åka redan på fredagen. Men många tävlingar ligger också på avstånd så att det räcker att gå upp lördag morgon.

Det är mycket som skall med på tävlingarna

— Jag vill vara på plats senast en halvtimme innan match, säger Emma och lägger till att allra helst är hon i hallen en timme innan matchstart. Så är det för mig också, konstaterar Inez, för det är en del saker man skall göra när man kommer till hallen. Inez berättar att det första hon gör är att leta upp ett ställe där hon kan ha sina väskor och saker under tävlingen. Ofta samlas klubbkamraterna på ungefär samma ställe i hallen så att man har lite koll på varandra och varandras saker.

Båda tjejerna berättar att de brukar vara ombytta i badmintonkläder redan när de kommer till hallen.

— När jag har lagt mina saker där de skall vara, går jag och fyller på vattenflaskan och går på toa, berättar Inez. Och så vill man gärna hitta någon kompis, säger Emma och lägger till: även för att kunna känna lite på banorna och hallen och springa ut och slå och spela lite mot varandra. Då lär man sig snabbt hur ljuset är och om det finns saker som gör att man behöver tänka på något. Det kan vara nedhängande redskap, att det är många linjer för att det är en gympahall, eller att det kanske är lite halkigt golv.

När börjar matchen?

Sekretariatet på tävlingen i Karlskoga

På varje tävling finns det ett sekretariat som håller reda på och ropar upp alla matcher i högtalarna. Siffervändare brukar den som har vunnit en match vara på samma bana som vinnaren spelade sin match. När det sedan blir slutspel (oftast på söndagen) är det istället den som förlorat en match som vänder siffror i matchen efter den man förlorade.

När en match ropas upp skall siffervändaren i matchen direkt gå till sekretariatet och hämta matchprotokoll, penna och bollar (de som spelar behöver alltså inte ha med egna bollar till tävlingen - de står arrangören för). Sedan gå till den banan matchen skall spelas på. Siffervändaren är inte en domare utan skall bara hålla reda på sifferställningen i matchen. I klasser under elitnivå är det istället spelarna själva som är domare.

Matchprotokoll efter en match

— När man kommer till banan som man skall spela match på, har man 2 minuter på sig att spela in sig med motspelaren, berättar Inez. Man behöver alltså ha värmt upp ordentligt utanför banan innan matchen startar. Emma berättar att matchen sedan startar när båda spelare känner sig klara och frågar varandra om man helt enkelt skall börja spela matchen.

Eftersom det är mycket att tänka på i en match beroende på vem man möter och hur bra man kommer igång med sitt spel, är det bra att det finns en siffervändare som hela tiden håller reda på vad det står i matchen.

— Det är viktigt att man försöker komma igång bra och inte gör en massa enkla misstag, säger Emma.

Förutom att man behöver kunna reglerna och veta hur man spelar, är det också viktigt att veta och förstå hur man uppträder på banan i en match. Här har alla klubbar i stort sett samma regelverk men lite kan det variera mellan olika föreningar. När du tävlar för Karlstad Badminton är det viktigt att du läst igenom och förstår klubbens tävlingspolicy för vad som gäller för dig som spelare i just Karlstad Badminton. Regler som i flera fall faktiskt även kan gälla utanför matcherna.

Vad gör man mellan matcherna då?

Under en badmintontävling är det ibland ganska mycket tid mellan alla matcher. Då brukar man försöka heja på sina klubbkompisar, titta på matcher som är jämna där det spelas bra badminton, träffa andra spelare som man lärt känna från andra klubbar osv. Men det är också viktigt att komma ihåg att äta och få i sig både energi, näring och dryck. Om du t.ex. börjar känna dig törstig i en match, har du väntat för länge med att dricka eller fyllt på vätskemängden i kroppen för dåligt innan matchen.

Erika från Åmåls Badmintonförening fyller på med energi mellan matcherna

När man spelat några år och tävlat en del ökar chansen att vinna badmintonmatcher. Är man dessutom med i både singel, dubbel och mixed kan det blir upp mot 8-10 matcher under en och samma tävlingsdag. Och då behöver man förstås ha både ätit och druckit klokt redan dagen innan tävlingen. Under tävlingsdagarna ser man ofta spelare gå omkring med sin vattenflaska även mellan matcherna. För att fylla på med vätska lite då och då i stort sett hela dagen.

Efter en match då?

När matchbollen är slagen och du eller din motståndare har vunnit matchen, går man direkt fram till nätet och tackar sin motståndare för matchen genom att ta i hand eller high-fiva. Sedan går normalt båda spelarna även till siffervändaren och tackar på samma sätt. Man brukar ha några minuter på sig att varva ner efter matchen men sedan är det dags för en av spelarna (vem är alltså beroende på om det är i gruppspel eller slutspelet matchen var) att vara siffervändare på banan man spelat match på.

Känner du dig orolig för att vara med på en badmintontävling? Var inte det! Det brukar vara gott om klubbkompisar med som du kan fråga och som gärna hjälper dig med allt praktiskt runt matcherna. Prata gärna med din ledare i klubben så kanske du också kan få någon annan deltagare som ‘fadder’ på tävlingen. Som även kan hjälpa dig med siffervändning o dyl.

Stort tack Emma och Inez för att ni berättade hur ni planerar en tävling. Och tack till både Emma, Inez och Erika (samt sekretariatet) för att ni ville vara med på bilder!

Previous
Previous

Sommaren 2024:s häftigaste upplevelse!

Next
Next

Att vara ledare för barn och ungdomar i badminton