Svenska Cupen i badminton 17-19 maj i Uppsala

Om ungefär en månad är det dags för en av årets höjdpunkter i badminton. Svenska Cupen. Förutom att de allra bästa ungdomarna (från Sveriges alla landskap) i åldern 11-17 år möts, kommer även SM-finalen av elitserien, Victor Badmintonligan, att spelas 18/5 i Uppsalas Fyrishov.

Svenska Cupen spelas en gång per år i Uppsala - Badmintonssveriges huvudstad

Det här är Svenska Cupen

Svenska Cupen i badminton är en rikstäckande tävling för ungdomar i åldern 11-17 år där man representerar sitt landskap/distrikt och bara möter motståndare födda samma år. Det är en tävling mellan distrikten samtidigt som det är en individuell tävling för de inblandade.

Vilka får vara med i tävlingen

Varje distrikt tar ut två tjejer och två killar i varje åldersgrupp. Tävlingen är en av Sveriges största ungdomstävlingar i badminton och spelas i Uppsala under maj månad med deltagare från hela Sverige.

Matcherna spelas på Fyrishov och på Upplands Boservice arena (Fyrisfjädern) på sammanlagt ca 35 banor. Varje landskap bildar distrikt. Därutöver har Göteborg och Stockholm egna distrikt.

…varje distrikt tar ut två tjejer och två killar i varje åldersgrupp…

Värmlands spelare

Från Värmland kommer förstås också ett antal duktiga ungdomar att vara med och delta och tävla. Tävlingsledare för 2024 är Christinehamns Badmintons mycket duktiga spelare Hampus Nilsson-Lilja. Hampus är därmed också den som i slutändan tar ut vilka av de Värmländska spelarna som kvalificerar sig att få vara med.

Eftersom det endast är 4 spelare från varje årskull (2 tjejer och 2 killar) och det omfattar samtliga Värmländska badmintonklubbar, är det en ganska tuff uppgift där man behöver ha koll på ungdomarna. Och förstås också ha dialog med respektive klubbs olika ledare. I de lägre åldersklasserna finns heller inga rankinglistor att gå på, vilket det gör för de som är 14 år och äldre.

Karlstadspelare

Vilka spelare som kommer att få åka, och vilka klasser var och en får spela, från Karlstad Badminton är därför ännu inte helt spikat gällande alla namn. Troligen blir det dock Alfred Hildén och Alvin Malmsköld som är födda 2008, Julian Ahlmark född 2009 och Airon Horeerum Ankarsund född 2011 som kvalificeras sig i år.

…samtliga deltagare och ledare i Svenska Cupen kommer att bjudas på entren till finalen i elitserien…

Vi brukar ofta prata om hur kul det är att badmintonsporten är till för både killar och tjejer att tävla tillsammans. Så är fallet även i Svenska Cupen där matchserierna omfattar både singel, dubbel och mixed.

Finalen i elitserien

Lördagen den 18 maj, alltså samma lördag som även Svenska Cupen pågår, spelas finalen i Victor Badmintonligan. Alltså högsta elitdivisionen i Sverige. Den spelas på Fyrishov. Samtliga deltagare och ledare i Svenska cupen kommer att bjudas på entrén till finalen. En final som brukar vara väldigt spännande med många bollar som imponerar stort på åskådarna.

Next
Next

Allmänhetens spel - spela badminton helt gratis!